Hidup bersendirian mudah mengalami kemurungan?..

on Saturday, 31 March 2012

Penyelidik di Institut Kesihatan Pekerjaan, Finland, Dr. Laura Pulkki-Raback menjelaskan, golongan yang tinggal bersendirian mempunyai risiko besar mengalami kemurungan. Bagaimanapun secara keseluruhannya, belum terdapat kaitan yang ketara antara masalah peningkatan risiko kemurungan dengan hidup bersendirian, baik untuk lelaki atau wanita.


tiada kawan atau bersendirian mudah menyebabkan seseorang mengalami kemurungan

Bilangan orang yang hidup sendirian telah bertambah dua kali ganda sejak tiga dekad yang lalu di Amerika Syarikat. Penyelidikan baru yang diterbitkan dalam akses terbuka BioMed Central (BMC) menunjukkan bahawa hampir 80% mereka yang mengambil ubat antikemurungan adalah mereka yang tinggal bersendirian berbanding mereka yang tinggal dengan kawan dan keluarga.

Laporan itu juga menyatakan tentang keadaan perumahan miskin (terutama bagi wanita) dan kekurangan sokongan sosial ( terutama bagi lelaki) adalah faktor utama yang menyumbang kepada risiko peningkatan masalah ini.

 Walaupun kajian ini dengan jelas menyatakan  beberapa faktor yang meningkat risiko kemurungan, tetapi awas,  faktor utama yang dikenalpasti adalah HIDUP BERSENDIRIAN.
Ranking: 5

{ 9 ulasan... read them below or add one }

MieMisery said...

terjadi kat ko ke??


31 March 2012 at 11:47
♔Lady Ainaa♔ said...

Sbb tu kite perlukan kawan dalam hidup ni supaya kita seronok hidup di atas bumi ini.. Nice entry


31 March 2012 at 16:25
NaSha said...

sy stuju , mmg ktew prlukn kwn dlm hdup , klau ta ad kwn sme mcm ktew mkn nasi tnpa lauk . e2 lahh pntgnye kwn . sussah sng ktew hdapi sme-2


31 March 2012 at 23:57
Lang Radzlan said...

setuju tapi skrg kan byk alternatif lain utk elakkan hidup keseorangan..


1 April 2012 at 12:28
Cik Adieb said...

Yup,betol tu..Kin stress sorang2..Lama2 jadik gilak..Ish ish ish,nauzubillah


1 April 2012 at 20:04
Amirah Zulhijjah said...

nice entry...that's y kite perlu kn kwn kan...taknak stress2...kalau ade mslh, at least luahkan pada someone yg kite percaya..dr diam je..takut lme2 kite yg mental nanti..hehe...singgah sini..=)


2 April 2012 at 00:03
amny said...

yupp !! setuju tuu ... orang2 disekeliling kita amat penting dalam kehidupan kita :)


2 April 2012 at 14:49
Nur Kiasatina ^_^ said...

Hi . Awesome blog ! Done follow u . I will always support ur blog . Nice entry . U know ? Chillss :*

http://secret-domokun.blogspot.com/


2 April 2012 at 22:43
iffah imani said...

bila ckp pasal hidup seorang teringat kat mak...wlu pun dia hidup tnpa suami dr kami kcil tp dia tak penah tunjuk diri dia keseorangan...bila saya dah kawin sya baru fhm mcm mana rasanya perasaan seorang itu...kasian dia...tp tak per...kami 3 beradik sentiasa temankan hati dia...


29 December 2012 at 23:16

Post a Comment

 
© Shat Mashuri | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO