Bacalah...

on Tuesday, 7 February 2012

Berapa banyak buku yang anda baca setahun?. Bagaimana pula dengan anak-anak anda?. Adakah mereka minat membaca?.. Tidak?.. oh malangnya. Pupuklah mereka supaya suka membaca kerana
menurut William J. Worrell, pengasas Pilgrim Book Society, " orang-orang yang terbilang dalam semua bidang adalah pembaca yang baik. Kebolehan berkomunikasi dalam bentuk tulisan, percakapan mahupun mendengar adalah perkara yang sangat penting dalam hidup dan semuanya bermula daripada habit membaca yang dipupuk sejak kecil.

amalan membaca yang di pupuk dari kecil akan menghasilkan minat membaca sehingga dewasa.

Untuk itu Worrell menasihati ibu bapa agar memupuk suasana membaca yang menyeronokkan. Suasana ceria itulah yang akan menyemat minat yang berpanjangan terhadap membaca di kalangan kanak-kanak. "tanggungjawab ibubapa dan guru adalah menggalakkan anak-anak supaya minat membaca", pesan Worrell. Bacalah.. mungkin suatu hari nanti anak anda akan termasuk dalam senarai manusia-manusia terbilang!!.. 

Melalui minat membaca kita akan mengetahui bermacam-macam kejayaan dan kegagalan individu lain untuk dijadikan teladan dan motivasi.


p\s.. tak tahulah membaca melalui blog termasuk juga ataupun tidak... hehehehe ..         shat_mashuri :-) 

Ranking: 5

{ 12 ulasan... read them below or add one }

nur aina' said...

yer !! saya mint membaca .kaki buku lar katakn ^^ v


7 February 2012 at 14:26
Nath said...

Membaca blog yang berinformasi menambahkan ilmu,
membaca blog yang lucu meringgankan beban,
membaca blog yang gossip meningkat drama kehidupan

anda menjadi apa yang anda baca


7 February 2012 at 15:05
shat_mashuri said...

yup.. pendapt yg btul2 bernas.. thnks :-)


7 February 2012 at 15:08
Razil Tahir said...

baru nak berjinak-jinak dengan membaca nie... huhuuhuhuhu...
tapi membaca memang bagus... amalan yang baik.. :)


8 February 2012 at 21:03
Bella Latip said...

done following u, i find ur blog quite interesting with all facts and infos... :) keep sharing.. NICE


8 February 2012 at 21:43
Arra Ahmad said...

baca blog pun boleh..hehe..
anak sy suka membaca..Alhamdulillah..:)


8 February 2012 at 22:12
hawiz said...

hawiz suke bace novel


8 February 2012 at 23:01
Shaznina Sofia said...

follow sini.. humm betol2.. membaca itu mesti.. saya pon suke bace jgk.. tp novel la.. err.. -_-'


9 February 2012 at 20:29
Shereen Yahya said...

i love reading books . especially motivation book :)


9 February 2012 at 21:24
Pwincess sarah said...

yup...sokong...membaca memang penting... sarah pown suke membaca..lau de mase terluang mesti cari novel tok baca lau tak pun search novel on9 je..hehe...
byk blog2 yang ada buat cerpen or novel on9...so blog pun boleh termasuk dlm bahan yg boleh dibacakan...hehe..


10 February 2012 at 20:31
faizulosman said...

kadang-kadang sy jeles bila org tahu semua perkara...

http://www.mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/02/what-men-and-women-must-know.html


12 February 2012 at 09:44

Post a Comment

 
© Shat Mashuri | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO